Followers

Tuesday, 11 August 2015

Bab 9: Biasan Lukisan Semalam

“What are you thinking about, um?”

            Tersentak. Pelukan dia di pinggang semakin erat aku rasakan. Cepat-cepat aku lepaskan diri. Lemas! Tak selesa diperlakukan macam tu.

            Nak tak nak terpaksa dia lepaskan pelukan bila aku makin meronta. Sungguh aku tak peduli dengan perasaan dia walaupun aku sedar dia cukup terasa dengan tingkah laku aku.

            “Sayang…”

            Aku kalih pandang muka dia sekilas sebelum ambil tempat di kerusi menikmati kembali hot chocolate di depan aku.  Dia tarik nafas lembut dan labuhkan duduk di kerusi depan aku.

            “Tak happy ke datang sini?”

            Happy? Masih wujud ke perkataan tu dalam kamus hidup aku.

            “Kena happy-happy ke datang sini?” soal aku sinis sebelum buang pandang ke arah pemandangan kota yang agak sibuk dengan pelancong. Dari hujung mata aku tahu riak muka dia berubah. Tapi dia cuba kawal.

            “Sayang dah tak ingat ke tempat ni lagi?”

            “Wajib ke kena ingat?” Selamba aku jawab macam orang tak ada perasaan. Padahal dalam hati dah tercuit sana sini. Mana mungkin aku dapat lupakan tempat ni.

            “Nampaknya sayang memang dah tak sayangkan abang.” Aura sentap dah keluar. Aku terus angkat kepala menghadap dia. Mata bertentang mata.

            “Sayang? Heh…does love still exist or… is it a thing of the past?” Air muka dia terus berubah lagi. Tegang.

            “Fi cakap apa ni?”

            Aku senyum nipis. “Should I remind you Aidan Dzakirin?”

            “About what?” Suara dia mula keras. Tapi itu tak bermakna aku nak takut dengan dia. Sikit pun tak. Sebab hati aku lagi sakit.

            “Awak sengaja buat lupa kan?”

            Dia kecilkan mata dengan renungan tepat menikam mata aku.

            “Fi cakap apa ni? Abang tak faham.”

            Aku senyum nipis sambil geleng kepala. “Stop acting like you know nothing. Saya dah muak dengan lakonan awak ni.”

            “Me? Acting? Sayang buat lawak apa ni?”

            Aku pandang dia tajam. “Saya tak ada masa nak buat lawak dengan awak. Awak jangan nak buat-buat lupa apa yang awak dah buat dekat saya. Everything that happens is your fault!”

            Tanpa sedar aku dengan beraninya tepis tangan dia yang berada dekat dengan tangan aku. Aidan yang tak bersedia jelas nampak terkejut.

            “Nadine Saffiyah!” Suara dia berubah keras. Buat seketika masing-masing berpandangan. Tegang.

            Beberapa saat lepas tu air muka dia mula kendur. Dia raup wajah dengan tapak tangan sebelum pandang aku balik. Dia capai tangan aku semula.

            Look, sayang. If I can turn back the hands of time, I’m sure I will do it. Tapi masalahnya abang tak mampu. Abang tak ada kuasa untuk ubah segalanya.

            Dia pandang mata aku dengan mata berkaca. Aku balas pandangan dia dengan reaksi serupa.

            “I’m really sorry. I know I’m not a good husband of yours. Insensitive and a dolt, perhaps. Tapi abang nak sayang tahu, yang abang sangat sayangkan Fi. Fi nyawa abang.

            Air mata perlahan-lahan jatuh ke pipi. Kalau la ayat macam ni dia cakap kat aku sebelum segalanya terjadi mungkin aku akan peluk dia sekarang juga. Tapi sekarang ayat tu dah tak bermakna lagi. Semuanya dah hancur, musnah! Tak ada apa lagi yang tinggal.

            “Those sweet words will never work on me anymore. Jadi tak payah nak beli jiwa saya dengan ayat gula getah awak tu.”

            Dia gelak kecil. “Ayat gula getah abang dah tak melekat ke dengan jiwa sayang? Um…Kalau macam tu abang kena campur dengan gam gajah pula. Biar terus melekat jiwa sayang dengan abang. Boleh?”

            Aidan senyum sambil jungkit kening sebelah. Gaya playful dia terserlah. Sekejap je mood dia boleh berubah. Oh…my Aidan is back!

            How could I hate him when my heart still beats for him? 

Bruges, Easter break.

“Perempuan memang macam ni kan. Tersangat complicated!”

            Hai…mengutuk kaum wanita la pula. Apa dia ingat lelaki tu tak complicated?!

            “Helo…Mister Aidan. Yang awak tengah bercakap sekarang ni perempuan. Kalau rasa perempuan complicated sangat pergi bincang dengan kaum lelaki sana tu.”

            Aku terus muncungkan mulut ke arah dua orang manusia yang tak henti-henti menguyah Churos dari tadi. Langsung tak ada tanda-tanda nak membantu aku yang terpusing-pusing tengok peta ni. Minah yang lagi dua orang tu pun tak boleh harap juga. Dua kali lima sama aje. Sibuk melantak Belgian waffle panas dilimpahi dengan krim putar, coklat dan strawberi.




            Dia senyum. “Marah?”

            Aku jeling dia sebelum buang pandang ke arah lain.

            “Sorry.” Aku buat derk.

            “Pleasee…” Dia mula jual senyuman. Nak beli hati aku balik la tu.

            “Korang berdua ni kahwin jelah senang. Sweet tahap boleh potong kaki dah ni.”

            Erk?! Mulut siapa yang nak kena seligi dengan aku ni?

            Aku jeling Salwa sedas sebelum alihkan pandangan pada jejaka di depan yang dah tersenyum sambil jungkit kening. Aku tunduk balik pandang peta di atas meja.

            “Diam tandanya setuju. Hai…tak lama lagi merasa la kita makan nasi minyak.”

            “Woit…”

            Aku terus angkat muka. Melampau pula manusia berempat ni. Makin dibiarkan makin menjadi-jadi pula. Punggung aku ni macam dah kena panggang bila bebola mata si dia tak lepas mencari muka aku.

            Mula la jantung pun nak buat hal. Tak larat rasanya nak angkat muka pandang si dia yang bermata redup. Kalau la dia tahu apa yang begelodak dalam hati aku ni…

            “Sayangnya nak tinggalkan tempat ni. Rasa macam dah jatuh cinta berkali-kali.”

            Nasib Tim ubat topik lain. Aku tarik nafas lega sekejap. Pandangan aku halakan ke arah pemandangan sekitar Grote Markt atau dikenali juga sebagai Market Square.

            “Eleh…tak ada apa yang menarik pun. Aku rasa sama je macam dekat Amsterdam.”

            Tiba-tiba kena pangkah dengan Rais. Terus Tim tarik muka. “Lainlah…dekat Amsterdam mana kau nak jumpa Belgian waffle sesedap macam ni.”

            “Laa…dah nama Belgian waffle, mestilah boleh jumpa dekat sini je. Lainlah kalau kau nak makan stroopwafel. Tu pergi cari dekat Amsterdam.”

            “Haila korang ni. Pasal waffle pun nak gaduh. Pergi balik Malaysia silalah beli waffle Nelson’s. Pun sedap juga.” Sampuk Acab pula.

            Tapi disambung pula dengan Salwa. “Itu ciplak. Kita nak yang ori.”

            Aku geleng kepala. Entah bilanya nak habis. Tak sudah-sudah lawan cakap. Aku juga yang pening. Bila pergi trip je mesti aku yang kena plan semuanya. Dari tiket kapal terbang sampailah ke tiket bas, tram dan train. Dia orang jadi pak turut mengikut. Apa-apa masalah aku juga yang kena jadi pemikir agung.

            “Esok kita nak pergi Brussels naik apa?” Orang di depan aku bersuara.

            Aku tarik nafas berat. “Not sure. Tengah fikir yang mana satu lagi baik.”

            “Kenapa?” Tanya dia pelik. Aku masih belek peta dan waktu bas dengan train bergerak.
           
            “Bas ambil masa yang lama, train pula sekejap dalam 2 jam macam tu je.” Aku bulatkan masa dan harga tiket. Kepala tengah ligat fikir bajet dan duit euro yang tinggal.

            “What’s the problem? Kita naik jelah train. Jimat masa and we could spend more time in Brussels. Jalan dekat area Grand-Place dan Manneken Pis pula.” Selamba je dia bagi cadangan. Aku ni tengah serabut fikir duit.

            “Boleh tu boleh. Tapi mahal la naik train.”

             Inilah masalahnya bila saat akhir terpaksa rombak segala rancangan gara-gara terlepas flight. Awal-awal trip je dah macam-macam halangan. Bas lambat, check-in beratur panjang sangat, ada yang sakit perut. Haih…macam-macam dugaan trip kali ni. Kalau ikutkan aku rasa nak batalkan je semuanya. Tapi bila dia orang dah beria nak teruskan, terpaksa la aku ikut sama.

            “Enam orang je dah lebih kurang 90 pound. Belum masuk hostel lagi.”

            “Hari tu bukan Fi dah booked ke?”

            Aku jeling dia. “Ini betul lupa ke buat-buat lupa, um?”

            Dia garu kening sambil sengih. “Sorry.”

            Dan sisip Latte lepas tu. Aku terus tundukkan kepala. Catitkan satu persatu perjalanan dan kos perbelanjaan.

            “Don’t worry, okay. Kalau Fi terlebih bajet nanti Aidan top-up.”

            Erk?! Biar betul!

            Aku terus angkat kepala. “Banyaknya duit.”

             “Ameen. Anggaplah Aidan buat sedekah amal jariah. Semoga rezeki Aidan bertambah lagi lepas ni.” Dia senyum sambil kenyit mata sebelah.

            Hai…gula tertumpah dari churos si Rais agaknya. Itu yang manis je mulut dia.

            “Mengada. Ayat kalau tak bergula getah tak sah kan? Ada je jawapan dia.” Aku sempat jeling dia sebelum sisip sikit Belgian hot chocolate yang masih panas.

            “Mestilah Aidan kena bagi ayat gula getah. Supaya dapat tarik Fi makin dekat dengan Aidan.”

            Uhuk! Sikit lagi aku nak tersedak. Tak terangkat rasanya muka ni bila aku dapat rasakan pandangan dia yang redup tengah memerhatikan tingkah laku aku. Sipi-sipi aku tengok empat sekawan yang tengah rancak ‘bertikam lidah’. Fuh! Nasib baik dia orang tak dengar dan langsung tak pandang ke sini.

            Sekejapan masing-masing terdiam. Dari ekor mata aku nampak dia tunduk macam tengah mencoret sesuatu dekat atas sehelai tisu coffee. Aku biarkan. Takut nak tegur. Nanti ayat manis tahap potong kaki keluar lagi dari mulut dia.

            Masa aku tengah tunduk khusyuk kira duit tambang perjalanan untuk ke Brussels tiba-tiba dia seru nama aku. Lembut.

            “Nadine Saffiyah…” Perlahan-lahan aku angkat muka. Dia tolak tisu yang dia conteng tadi. Aku terpinga kejap. Dia bagi isyarat mata suruh aku baca tulisan yang tertera dekat situ. Aku akur mengikut.

            Love is like a bubblegum
            Sticky all the time
            I can’t remove it from my mind
            It keeps me happy all the time
            Will you be my bubblegum?
            Because I don’t want  to remove you from my mind.
            And I want to spend my whole life with you all the time
            Only with you, Nadine Saffiyah!
            Will you be mine?

            Terkaku. Terkelu. Bagai disedut segala kosa kata dari badan aku. Mata bertentang mata. Hanya pandangan yang berbicara bahasa hati yang tersembunyi.

            “Still remember? The same place I proposed to you?”

            Dia hulurkan tisu sama yang pernah dia gunakan untuk melamar aku. Walaupun nampak tisu tu dah lama, tapi aku tak sangka dia masih simpan sampai sekarang.

            “My love for you will never fade away even if I die. And I will love you until the end of time, even without your smile. So please, I beg you sayang, do stay with me.”

            Setitis air mata aku jatuh. Dan apabila aku melihat mata dia yang bersinar penuh harapan, setitis demi setitis air mata aku jatuh lagi.


            Ya Tuhan, jika jodohku masih kuat dengannya, kau kuatkanlah hatiku untuk menerima ujianMu ini.
_______________________________________

Readers,
Apologies if you feel jumpy about this chapter. I will try to revamp the plot to make it clearer. Thank you for your support and feedback [ :